Valikko

Kaksi Serenadia to 8.2.2018 klo 19 Tom Nyman, tenori ja Jakob Keiding, käyrätorvi Lohjan kaupunginorkesteri, Esa Heikkilä johtaa

8.2.2018 – klo 19:00


Konsertissa solisteina esiintyvät Tom Nyman, tenori ja Jakob Keiding, käyrätorvi. Lohjan kaupunginorkesteria johtaa Esa Heikkilä. Konsertin esitettävät teokset ovat Benjamin Brittenin Serenadi tenorille, käyrätorvelle ja jousiorkesterille op. 31 ja Anton Dvorakin Serenadi jousille op. 22 E-duuri. Liput 20/17€ (alennettu lipunhinta opiskelijat, varusmiehet ja eläkeläiset) ennakkoon myy www.netticket.fi ja tuntia ennen ovelta kaikille 25€.

Tanskalainen Jakob Keiding on soittanut aiemmin muun muassa Itävallan radion sinfoniaorkesterissa, mutta toimii tällä hetkellä Kööpenhaminan filharmonikkojen soolocornistina.

Tom Nymanin pitkään uraan mahtuu oopperaa, operettia, musikaalia ja rock`n´rollia. Lähinnä hänet tunnetaan Mozart -rooleistaan ja suurten kirkkomusiikkiteosten tenoriosien esittäjänä. J. S. Bachin passioevankelistana häntä on kuultu lähes kolmenkymmenen vuoden ajan ja näytäntöjä W. A. Mozartin Taikahuilun Taminona on kertynyt yli 200. Nykyään Tom Nyman toimii laulunopettajana Porvoonseudun musiikkiopistossa ja esiintyy edelleen ahkerasti. Nyman on levyttänyt Brittenin Serenaden vuonna 2005 Suomalaisen kamariorkesterin kanssa Susanna Mälkin johdolla. CD: llä käyrätorvea soittaa Timo Ronkainen.

Benjamin Britten lienee edelleenkin kaikkein tunnetuin ja esitetyin 1900-luvun brittiläinen säveltäjä. Hän loi mainetta etenkin oopperoiden ja laulusarjojen säveltäjänä. Useat lauluteokset syntyivät Brittenin elämänkumppanille, tenori Peter Pearsille (1910–1986).

Runoudessa Britteniä näyttävät kiinnostaneen mystiset sävyt, jonkinlaisen näkymättömän voiman läsnäolo. Serenadin osien teksteiksi hän valitsi kuusi eri tavoin yötä, unta ja unia käsittelevää runoa eri aikakausilta. Tunnelmat ovat toisinaan herkän romanttiset, toisinaan ahdistavat ja painajaismaiset.

Serenadi syntyi vuonna 1943. Britten oli paennut USA:han välttyäkseen sotapalvelukselta ja pasifistisen vakaumuksensa vuoksi hän joutui joksikin aikaa vankileirille palattuaan takaisiin Englantiin 1942.

Samoihin aikoihin Britten ja Pears tapasivat nuoren käyrätorvensoittaja Dennis Brainin, jolle Serenadin käyrätorviosuus kirjoitettiin. Kantaesitys oli lokakuussa 1943 Wigmore Hallissa, Lontoossa. Solisteina tietenkin Pears ja Brain. Toisinajattelijan kohtalo, joka oli myös hieman myöhemmin valmistuneen Peter Grimes -oopperan johtoajatus, kulkee yhtenä teemana myös Serenadissa.

KAKSI SERENADIA

to 8.2.2018 klo 19 Laurentius-sali

Tom Nyman, tenori

Jakob Keiding, käyrätorvi (Tanska)

Esa Heikkilä, johtaa

Lohjan kaupunginorkesteri

Britten: Serenadi tenorille, käyrätorvelle ja jousiorkesterille op. 31

Dvorak: Serenadi jousille op. 22 E-duuri

Liput 20/17€ sis. toimitusmaksut netticket.fi, tuntia ennen ovelta 25€

Tapahtumia